اهرمسازی در کسب و کار چیست و چه کاربردی دارد؟
اهرمسازی در کسب و کار به چه معناست؟ در این مقاله قصد داریم به توضیح مفهوم اهرمسازی در کسب وکار پرداخته و نقش آن در پیشرفت بیزینس ها را مورد بررسی قرار دهیم.
حتما با مفهوم اهرم در کتابهای درسی آشنا شدهاید. اهرم سادهترین وسیلهای است که بشر به کمک آن میتواند قدرت خود را برای حرکات اجسام سنگین چند برابر کند. حالا تصور کنید که این قدرت را در امر کسب و کار داشته باشید.
اولین بار کارآفرین بزرگ دنیای تجارت، جی. پل گتی، مبحث اهرمسازی در کسب و کار را مطرح کرد. پل گتی یک جملهی معروف دارد:«ترجیح میدهم از یک درصد تلاش صد نفر استفاده کنم؛ تا صد درصد تلاش خودم.» شاید این جمله بهترین تعریف اهرمسازی در کسب و کار باشد. با ما همراه باشید تا یک راه میانبر برای ثروتمند شدن را به شما آموزش دهیم.
معنای اهرمسازی در کسب و کار
اهرمسازی در کسب و کار به معنی صرف انرژی و درآمد کمتر و به دست آوردن سود بیشتر است. ممکن است که برای شما پیش آمده باشد که در کسب و کار خود انرژی و پول زیادی را سرمایهگذاری کرده باشید؛ اما به نتیجهی دلخواه خود نرسیدید و به همین خاطر دلسرد شدید؛ ولی به خاطر داشته باشید که همیشه راهی وجود دارد. پیشنهاد امروز ما به شما اهرمسازی در کسب و کار است. یعنی درست راهی که ثروتمندان پیش میگیرند.
راهی ساده و پربازده. شما هم مانند آنها باید از اهرم استفاده کنید و این سوال را از خود بپرسید که از کدام اهرم برای پیشرفت در کسب و کارم استفاده کنم؟ چگونه از دیگران به عنوان اهرم بهره بگیرم که کسی احساس ضرر نکند؟ با اهرم چگونه میتوانم افراد توانمند را برای کسب و کارم دور هم جمع کنم؟ چگونه از اهرم به عنوان رسانه استفاده کنم؟ و هزاران سوال دیگر که پاسخ درست به آنها به شما کمک میکند که با اهرم به فرد ثروتمند و موفقی در کسب و کار خود بدل شوید.
به طور کلی میتوان گفت که اهرم هنر، علم، مهارت و قطعهی مهمی از پازل موفقیت است. اهرمسازی در کسب و کار انواع مختلفی دارد.
1. اهرمسازی زمان
شاید بتوانم اهرمسازی زمان را مهمترین و کاربردیترین نوع اهرمسازی کسب و کار دانست. همهی ما در طول روز 24 ساعت زمان داریم؛ اما مدیریت زمان یک فرد موفق با یک فرد ناموفق متفاوت است. فرد موفق میداند که چگونه زمان و انرژی خود را در طول روز تقسیم کند تا بیشترین بهره را از زمان خود ببرد.
میتوان اهرمسازی زمان را هدف غایی بقیهی اهرمها دانست. ما از اهرمهای دیگر استفاده میکنیم تا در نهایت اهرم زمان ما باشند. عمر ما کوتاه است و بنابراین باید از اهرمها استفاده کنیم تا به اصطلاح زمان بخریم.
2. اهرمسازی انسانی
فرض کنید که شما با تمام تواناییها، استعدادها و درآمد خود روزانه 2 میلیون درآمد کسب میکنید. حالا شما میخواهید که درآمد خود را چند برابر کنید؟ اما آیا درفرصت محدود 24 ساعت به تنهایی از پسِ آن برمیآئید؟ جواب مشخص است؛ به قول معروف:«یک دست صدا ندارد.»
پس شما مثلا 50 نفر را استخدام میکنید که در 8 ساعت کاری، وظایف یک نفر را انجام دهد و به هر کدام مثلا 1 میلیون تومان حقوق میدهید.
شما در واقع از یک اهرم انسانی برای کسب و کار خود استفاده کردید و از انرژی آنها برای پیشرفت کسب و کار خود بهره گرفتهاید. کلا در فضای کاری دو حالت وجود دارد. یا اهرم هستی و یا اهرمساز. قطعا یک اهرمساز پیشرفت بیشتری خواهد کرد.
پس از همین الان شروع کن. از خودت بپرس چطور میتوانی کسب و کاری ایجاد کنی که نیروهایت هم برنده باشند.
3. اهرمسازی مالی
اهرمسازی مالی به معنی بیشترین سود از کمترین درآمد است؛ مانند سرمایهگذاری در بورس، اجاره دادن خانه، خرید و فروش ارز و … . البته ریسک این روش بسیار بالا است و ممکن است اگر تجربه و دانش سرمایهگذاری نداشته باشید؛ با ضرر سنگینی مواجه شوید.
از طرف دیگر شما هیچ کنترلی بر روی سرمایهی خود ندارید و همه چیز مانند یک حباب میماند و ممکن است که ناگهان قیمتهای سقوط کند.
از طرف دیگر اهرمسازی مالی به شما کمک میکند که درآمد غیرفعال داشته باشید و راه خوبی برای ثروتمند شدن است؛ ولی اگر با مطالعه و هوشیار عمل کنید.
4. اهرمسازی ایده
اهرمسازی ایده درست مانند کاری است که شرکت گوگل انجام میدهد.
در طول سال مسابقههایی را برگزار میکند و از مخاطبان میخواهد که ایدههای خود را بیان کنند و بعد ایدهی برنده را خریداری میکند و یا صاحب ایده را وارد شرکت خود کرده و او سهامدار شرکت میشود.
اهرمسازی ایده روش خوبی برای شروع یک کار و کسب درآمد است. شما در واقع بر روی نیروهای کار توانا سرمایهگذاری میکنید و به همین دلیل اهرمسازی شما قطعا با موفقیت همراه خواهد بود.
5. اهرمسازی دانش
اهرمسازی دانش از سوی کارفرمایان زیاد مورد توجه قرار نمیگیرد؛ اما باید توجه داشته باشید که بهرهگیری از این اهرم؛ یعنی استفاده از دانش و تجربهی دیگران، یکی از مهمترین و کارآمدترین اهرمها است.
توجه داشته باشید که آن فرد انرژی و زمان زیادی را برای کسب آن دانش صرف کرده است و عملا برای شما کاری سخت و شاید غیرممکن است که این دانش را کسب کنید. لذا عاقلانه است که از اهرمسازی دانش بهخصوص در اهرمسازی مالی بهرهمند شوید؛ با این اهرم با یک تیر دو نشان میزنید؛ هم یاد میگیرید و همزمان پیشرفت میکنید.
از طرف دیگر، به عنوان یک کارفرما روی یک دانش تمرکز کنید. اگر به عنوان مثال در طول یک سال در مورد یک موضوع خاص مطالعه، تحقیق و عمل کنید؛ قطعا در آن کار پیشرفت خواهید کرد و اهرمسازی دانش به شما کمک خواهد کرد که در آن زمینه حرفی برای گفتن داشته باشید و از رقبای خود پیشی بگیرید.
6. اهرمسازی تکنولوژی
تکنولوژی از همان ابتدا به عنوان یک اهرم ایجاد شد. تکنولوژی اهرمی است که به کمک آن میتوان زمان خرید. حدود ده سال پیش برای پرداخت یک قبض زمان زیادی صرف میشد؛ اما اکنون در عرض 3 دقیقه میتوانید قبض خود را پرداخت کنید و از زمان باقیمانده به عنوان اهرم استفاده کنید.
اما با ورود شبکههای اجتماعی و اعتیاد به آنها با وجه منفی تکنولوژی هم آشنا شدیم. توجه کنید که زمانی را که خریدید به آسانی خرج گشت و گذار بیهوده در اینترنت نکنید. زمان ارزشمندترین هدیهی زندگی است پس آن را بیهوده هدر ندهید. از اهرم تکنولوژی برای پیشرفت استفاده کنید.
7. اهرمسازی تصاعد
برای توضیح اهرمسازی تصاعد از یک مثال استفاده میکنیم. اگر شما بخواهید شروع به خواندن کتاب کنید، بهترین روش این است که مثلا در روز اول 10 خط بخوانید؛ روز دوم 10 خط به آن اضافه کنید و به همین ترتیب این روند را ادامه دهید. مطمئن باشید که نتیجهی آن خیلی بهتر از این است که هر روز 10 خط کتاب بخوانید.
در حوزهی کسب و کار همین روند ادامه دارد. به عنوان مثال وارد کسب و کاری شدید که روز اول مثلا 10 هزار تومان درآمد دارید؛ اما با زمانبندی درست شما، این رقم تا پایان ماه تصاعدی بالا خواهد رفت و به رقم قابل توجهی خواهد رسید.
اهرمسازی تصاعدی بسیار وسوسهانگیز است؛ ولی به صبر، حوصله و پیگیری نیازمند است تا به نتیجهی دلخواه دست یابید.
8. اهرمسازی وضعیت
اگر شما توانایی، امکانات و استعدادهای خود را بشناسید، قدم بزرگی برداشتهاید. در این صورت وضعیت شما مانند اهرمی عمل میکند که در شرایط دشوار کاری از جعبه ابزار تواناییهای خود بهترین وضعیت خود را انتخاب کنید و دست به اقدام موثر بزنید.
این اهرم یکی از استراتژیکترین اهرمها است. چون شما میتوانید؛ با توجه به شناخت خود از تواناییهایتان، بین دو گزینهی عالی یکی را انتخاب کنید. مثلا باید بین علاقه و استعداد؛ با توجه به شرایط، یکی را انتخاب کنید. اهرمسازی وضعیت به شما کمک میکند که بهترین انتخاب را داشته باشید.
استراتژیهای موثر در اهرمسازی کسب و کار
اکنون که با انواع اهرمسازی آشنا شدیم؛ استراتژیهایی را برای موفقیت با اهرمهای مختلف را با شما در میان میگذاریم:
- تمرین مدیریت زمان با حذف کارهای غیرضروری و تمرکز بر روی کارهای بااهمیت.
- اولویتبندی و صرف انرژی بر روی کارهایی با بالاترین بازده.
- هدفگذاری: مخصوصا برای اهداف بلند مدت و سپس برای خود برای رسیدن به آن اهداف انگیزه بدهید.
- به همکاران خود اعتماد کنید و تقسیم کار کنید.
- کار گروهی و تیمسازی و سعی در آموزش و ارتقای آنها.
- استفاده از دانش کارشناسان و افراد خُبره برای رفع مشکلات احتمالی.
- سپردن کارهای غیرضروری و کماهمیت به افراد توانامند خارج از محل کارتان.
- از قبل از شروع کار هزینهای را برای اهرمسازی در نظر بگیرید. یادتان باشد که این هزینه بعدها برای شما سود بیشتری را به ارمغان میآورد.
- شما برای شروع یک کسب و کار به پول احتیاج دارید و باید پول زیادی ذخیره کنید؛ اما میتوانید از پول دیگران هم برای سرمایهگذاری استفاده کنید با این شرط که سودی به پول ابتدایی آنها اضافه شود.
دنیای امروز دنیای تکروی و تنها تکیه کردن بر تواناییهای خود نیست. اهرمسازی امروزه به یک ضرورت در دنیای کسب و کار بدل شده است. استفاده از پول، زمان، تجربه، ایده و مهارت دیگران به عنوان یک اهرم؛ یک معاملهی دو سر برد است. البته مدیریت اهرمها و اینکه در چه زمانی و چگونه از اهرمها استفاده کنید؛ خود احتیاج به مهارت دارد. دو نکته را فراموش نکنید:
- وظایف خود را بین افراد تقسیم و به آنها و اهرمسازی در کسب و کار اعتماد کنید.
- روی اهرمسازی سرمایهگذاری کنید و به خاطر داشته باشید با این سرمایهگذاری در واقع انرژی و وقت میخرید و بازدهی کارتان بالا خواهد رفت.
امید است که این مقاله شما را در بهبود کسب و کارتان یاری کند.
دیدگاهتان را بنویسید